alemasolar.com

Начало arrow УСЛУГ? arrow Възобновяеми източници arrow Водни колектори
Водни колектори Печат Е-мейл
90% от домовете в ?зраел ползват соларни водонагреватели

Всичко започва през далечната 1950 година, когато заради недостига на горива правителството въвежда ограничения в подаването на топла вода за домакинствата. Веднага находчивите граждани разрешават проблема си с помощта на соларните водонагревателни системи. През 1983 година 60% от домовете са оборудвани с такива системи. През същата година е приет закон, с който се задължават собствениците на нови жилища да ги снабдяват със соларни водонагреватели, за да получат разрешение за обитаването им. В резутат се стига до впечатляващата днес цифра от 90%.

?спания е втората в света страна /след ?зраел/, която задължава жилищата да бъдат оборудвани със соларни водонагреватели – това изискване влиза в сила през 2005, в добавка с изискването новите сгради да бъдат оборудвани със соларни панели, генериращи собствено електричество. Което е напълно оправдано за собствениците на имоти, доколкото ?спания е страната с най-интензивно слънчево греене в Европа. Но дори и в Германия, която има много по-малко слънце, има подобен прецедент. Неотдавна ви разказахме за малкото градче Marburg, където местните власти задължават собствениците на новите сгради да ги оборудват със слънчеви инсталации

В края на юни в Хаваите беше гласуван закон, който задължава всички нови еднофамилни къщи да получават одобрение /нещо като Акт 16/ само ако са оборудвани със соларни системи за топла вода. Разпоредбата влиза в сила от 2010 година. Определено като се имат предвид климатичните предимства на острова, те биха могли в кратки срокове да постигнат това, с което могат да се похвалят домакинствата в ?зраел – там 90% от собствениците на жилища имат подобни системи.