alemasolar.com

Начало arrow Новини arrow Страната на петрола взима слънцето за съюзник
Страната на петрола взима слънцето за съюзник Печат Е-мейл

Саудитска Арабия сменя дизела със соларна енергия.Соларен парк в Саудитска Арабия – Снимка: cees-edu.org


Възможно ли е Саудитска Арабия да е зависима от внос на дизелово гориво? Може и да звучи парадоксално, но се оказва точно така. А когато искаш да си независим – правиш постъпки в тази посока. В Саудитска Арабия постъпката е да заменят дизела със соларна енергия – масово...

Зад соларния бум в Саудитска Арабия седи Асоциацията на соларната индустрия на Саудитска Арабия (SASIA), която си има мисия: Да направи кралството "една от най-облагодетелстваните в енергийно отношение страни в света."

Нали от там идва петрола, защо да имат такива проблеми, е логично да се запиташ. Но страната има много такива заради зависимостта си от дизеловите генератори. С тях масово се захранват климатиците, например. Според SASIA, почти 25 процента от електро мрежата на Саудитска Арабиясе захранва от дизел и за вноса на суровината кралството харчи по $1 милиард годишно.

Много от генераторите са в отдалечени зони, което налага допълнително скъпо, замърсяващо и времеемко транспортиране на горива. А разчитат основно на дизелови генератори, защото местните ЕРП-та не покриват особено добре отдалечените области.

Към всичко това трябва да добавим и факта, че заради адската жега дизеловите генератори често отказват точно когато са най-нужни...

Решението е – слънце!

Водещи соларни компании в региона вече са направили нужните проучвания на технологично и административно ниво, пилотни проекти са успешно завършени и заключението е, че Саудитска Арабия лесно може да се превърне в един от най-големите соларни пазари в света.

Водата е бъдещото съкровище

Колкото и това да е електромобилен блог, ние просто използваме електромобилите за едно вдъхновение да проникнем в по-ефективен и осмислен начин на живот. Ето, една от най-големите ползи за Саудитска Арабия от соларната революция няма да са електромобилите, а възможността страната да увеличи водните си запаси чрез обезсоляване на вода със соларни инсталации. Не звучи ли като невероятна възможност?

?, разбира се, връщайки се към нашата тема, разгръщането на соларната енергия ще направи използването на електромобилите толкова по-чисто, лесно и евтино! ?зглежда слънцето просто има прекалено много предимства пред дизела.

С финансовите възможности и размаха, с който са доказали, че разполагат саудитите, въобще няма да се изненадаме от скоростна смяна на посоката. А това ще промени и много други неща в света. Като например доставките на дизелови генератори, както и потреблението в други страни, които ще последват примера.

Защото според energyasia.com, търсенето на дизел вече намалява и в Европа. ?ма обаче едно нещо, което се увеличава – усмивките по лицата на хората, когато видят електромобил на пътя. ?зпитваме го ежедневно и е толкова приятно, като морския бриз да гали кожата ти в първите дни на септември.


?зточник:
ecars.bg
 
< Предишна   Следваща >