alemasolar.com

Начало arrow УСЛУГ? arrow Електромобили arrow Полезно
Полезно Печат Е-мейл


Нашата цел

Ние в „Алема Солар“ ООД, обзети от зелените идеи, силно се интересуваме от развитието, производството и навлизането на електромобилите, както у нас, така и по света.

Ето за това ние желаем да споделим с Вас информация от различни източници, която намираме за любопитна и/или полезна. Нашата мисия е да ви запознаем с електрическата мобилност, като алтернативен транспортен метод, така че да Ви помогнем да създадете свое мнение по темата и/или да направите своят избор сред електромобилите.

Можете да се запознаете с нашите последни новини за електромобилите.


Полезни съвети

Преди да закупите електромобил.

1. Много хора несправедливо смятат електромобилните за ‚електрокари‘, но съвременните електрически коли са оборудвани с всички удобства и притежават сходни динамични характеристики с тези на конвенционалните.
2. Преди да закупите електромобил се уверете какво може и какво не може.
3. Запознайте се детайлно със спецификата на шофиране на електромобил. Съществуват някои разлики в шофирането на електрическа кола и конвенционална такава.

Какво трябва да знаете за зареждането.

1. Необходимо е да зареждате своят електромобил на предназначените за целта място. В случай, че използвате потребителска електро мрежа, нужно е да проверите дали електрическата мрежа ще издържи на натоварването и дали батерията на електромобила може да се зарежда директно от нея. Ако няма възможност за директно зареждане е необходимо предварително да се оборудвате с преходник.
2. ?збягвайте да изтощавате докрай батерията на електромобила си, това съкращава нейният живот. Контролната система на батерията ще ви сигнализира, когато се стигне до определено ниско ниво на заряд и е необходимо да заредите.
3. Добре е след като заредите батерията на електромобила да изчакате около десетина минути, за да се охлади, преди да потеглите.

Какво е хубаво да знаете при шофиране

1. Прекалено високите скорости изтощават по-бързо батериите, за това е препоръчително да не шофирате с по-висока скорост от 120 км/ч за по-продължително време. За да сте сигурни може да се ориентирате по максималната скорост, която производителят на електромобила препоръчва и да поддържате до 20% по-ниска.
2. При условия с ниски температури батериите се изтощават по-бързо, особено когато използвате системата за отопление. Препоръчваме да презареждате по-често, което спомага за поддържането на по-благоприятната температура на батерията. Добре е да затоплите колата още докато зареждате батерията за по-голям комфорт и по-малко изразходена енергия в движение. Ако имате такава опция, използвайте отоплението на седалките, което изразходва значително по-малко енергия от въздушната отоплителна система на колата.

3. Хубаво е да имате предвид, че работата на климатика изразходва по-малко енергия, отколкото ако се движите с отворени прозорци при по-висока скорост.

4. Нужно е да потегляте с колата внимателно и плавно (може да се възползвате от еко или икономичен режим), особено ако участъка е заледен или хлъзгав. При електромобилите силното натискане на педала може да доведе до буксуване или загуба на сцепление.

5. Някои електромобили са снабдени със звуков генератор, но други не. При конвенционалните автомобили такава роля играе самият двигател. За това ако нямате никаква звукова индикация, бъдете по-внимателни на пътната обстановка и не забравяйте, че пешеходците могат да не забележат, че приближавате.

Относно безопасността

Съвременните електромобили отговарят на най-високите изисквания за безопасност и сигурност и не отстъпват от стандартните автомобили в това отношение, въпреки че имат различия в задвижващата система.

Всички производители правят всички тестове за безопасност с цел да докажат, че покриват всички международни стандарти. Пример за това са Nissan LEAF, Opel Ampera и Chevrolet Volt, които получиха пет звезди от краш тестовете

https://www.youtube.com/watch?v=m9L2fWEjLFM – Nissan LEAF

https://www.youtube.com/watch?v=dz2FMfv-CSc – Tesla Model S

? все пак, след като се сдобиете с електромобил, силно Ви препоръчваме да се запознайте с потребителското ръководство, което съдържа подробна информация за безопасността по време на движение и изключено състояние.