alemasolar.com

Начало arrow УСЛУГ? arrow Възобновяеми източници arrow ?нтегрирани системи
?нтегрирани системи Печат Е-мейл

Как сами да произвеждаме електричество


Ако искате покривът на вашата къща да стане централа за слънчева енергия, свободната му повърхност трябва да е възможно най-малко засенчвана от антени, сгради, комини и др. В идеалния случай изложението трябва да е южно, но югоизточното и югозападното също е добро за производство на ток от слънцето. ?зточно или западно изложение също ще функционира, но ще се произвежда много по-малко енергия.

Монтираните на покрива слънчеви модули се самопочистват чрез дъжда, когато са поставени на наклонен покрив. Добре е листата от близките дървета да се премахват възможно най-бързо. Това се прави, защото засенчването на една клетка, акумулираща електроенергия, може значително да намали производството. Препоръчва се модулите да се преглеждат на всеки 5 години.

Някои смятат, че градушките биха могли да унищожат модулите. Трябва да се знае обаче, че за производството им се използва специално стъкло, а също така по време на тестването за здравина, те се бомбардират с ледени сфери със скорост при удара от 140 км/час. Затова градушките не представляват почти никаква заплаха за модулите.

Ако обаче централата бъде ударена от светкавица, модулите могат да бъдат унищожени. До 30% повече енергия се получава със системи "слънчогледи", които постоянно следват позицията на слънцето.

* Прилагателното "фотоволтаичен" е образувано от гръцката дума "фотос", означаваща светлина, и от името на италианския физик Алесандро Волта, на който е кръстена и единицата за измерване на електрическо напрежение - волт. Понятието буквално означава светлинноелектрична.

Соларни покриви

?нтегрирани системиЕнергията от слънцето е перфектната алтернатива, но усвояването на нейния потенциал е ограничено от недостатъците на технологиите. Досега използването на слънчевата енергия за захранване на сградите изискваше скъпи инженерни разработки, сложен дизайн и високи разходи за инсталация на панелите и често естетически неприемливи резултати.

Стъпка в тази посока са фотоволтаични ламинати на фирмата за изработване на метални покривни конструкции.

Фотоволтаичният ламинат се „монтира” върху металните плоскости още във фабриката и веднага след покриването на сградата, покривът започва да се изплаща, генерирайки електричество. Ламинатът има дълъг живот, по него може да се ходи, може да се огъва, издържа на вятър със скорост до 250 км/ч. Соларните покривни панели се предлагат с 20 годишна гаранция.

?нтегрирани системиВ резултат на лесното проектиране и монтаж, слънчевите покриви на EnergyPeak се изплащат за по-малко от 5 години в някои щати, в зависимост от съществуващите облекчения. Например една 30 киловатова система, инсталирана на търговска сграда в Ню Йорк се изплаща за четири години.

Слънчевите покриви се предлагат като стандартни модули със 7 размера /от 3 до 120 kW/, което позволява лесното проектиране и изпълнение на различни жилищни, търговски и индустриални обекти. Това е изключително улеснение и за архитектите, и за собствениците на сгради, които лесно могат да изчислят разходите и срока за изплащане на инвестицията /даже на сайта на компанията се предлага изготвяне на безплатен ROI report по зададени параметри от клиента за срок от 25 години след инсталацията на системата/.

Германия са изобретили декоративна слънчева батерия

Необикновено оцветена слънчева батерия с габарити е като една врата - 0,6 х 2 метра. Но такава слънчева батария може да бъде изработена в най-различни форми и размери - Предназначено за оформяне на фасади. Батерията и изработва ток, и създава затъмнение в помещенията, т.к. е полупрозрачна и може да придобие какъвто и да е оттенък, а още и изпълнена с всякаква картинка. Затова авторите на разработката я виждат в качеството на елемент на стената и нов елемент за рекламни щитове и фирмени реклами.

?нтресното е, че в цветната слънчева батерия няма силиций. Вместо него за изработване на енергия отговаря тънък слой органическа боя, смесен с някои наночастици, който е заключен между два слоя стъклени пластини.

КПД на новите батерии не е висок - 4%, но тя може да послужи като важно допълнение, в което енергетичиските функции се съчетават с декоративните.