alemasolar.com

Начало arrow УСЛУГ? arrow Възобновяеми източници arrow Други
Други Печат Е-мейл

Домашни модули за слънчева енергия за 8ст/кв.ч

От компанията SUNRGI представиха най-новият си продукт—домашна система за произвеждане на електричество от слънцето на цена сравнима с тази на електрическата мрежа. Устройството се нарича XCPV™ или Xtreme Concentrated Photovoltaics™ и работи като концентрира слънчевата енергия върху 1600 пъти по-малка площ и я конвертира в електричество. Освен това дизайнът позволява и лесно скалиране на технологията (използването му в големи мащаби с минимални усилия), както и замяната на компоненти като PV клетката, която конвертира слънчевият сноп в електричество при 37% ефективност. Така например ако след 2 години се появят нови клетки с 60% ефективност на конверсията те могат спокойно да се поставят в модулите и цената на енергията да се намали двойно.


Модулите разполагат с автоматична система за следене на слънцето, както и с охлаждане, което е едно от нововъведенията в този тип продукти.
Концентриращи фотоволтаици от Solfocus

Принципът на превръщане на слънчевата енергия в електрическа от CPV е същият като при обикновените фотоволтаици. Разликата е в добавянето на оптична система, която фокусира слънчевата светлина върху малка площ. Могат да бъдат оприличени на телескопи, които следят движението на слънцето. Нивото на концентрация може да бъде различно, в резултат на което има три основни класа – с ниска концентрация – х10; средна концентрация – от х10 до х100; и висока концентрация – над х100 до х1000.

CPV панелите на SolFocus се монтират на двуосни тракери, които осигуряват доброто следене на слънцето от системата. Тракерите са проектирани от InSpira, ползващи се с са стъкло и алуминий. Освен това те са по-добре пригодени за експлоатация на открито, при променящи се външни условия.
Първата е използването на оптика - чрез нея на 1 кв.см се насочва светлината от 500 кв см енергия и оттук цената на самата PV клетка ще има 500 по-малка тежест в цената на единица енергия.

Втората причина е, че производството на CPV-системи може лесно да започне в голям мащаб поради факта, че се ползват технологии и методи от други индустриални сектори, където има развити мощности и познания – автомобилната и оптическата индустрия .

Регулируеми фотоволтаични сенници

Environmental Health Clinic са разработили фотоволтаични сенници, които могат да се регулират според сезона, в резултат на което техните притежатели да получат максимално комфортно засенчване на помещенията. Ъгълът се регулира изключително лесно. Като сумираме предимствата на лесната експлоатация и ефектния дизайн, продуктът просто грабва въображението.Принципно нови соларни концентратори


Създени са специфични органични багрила, които нанесени върху стъклена основа ефикасно концентрират слънчевата светлина.
За снижаване цената на електричеството, добивано от слънцето, разковничето е в намаляването на скъпите полупроводникови материали, влагани в конвенционалните фотоволтаици. В този случай слънчевата светлина се филтрира и се извлича максимално енергията, която е характерна за UV- частта на спектъра.

Новите „соларни” концентратори преставляват стъкла, върху които се нанасят специално разработени органични покрития. Те са плоски и леки, което прави интегрирането им в жилищните фасади и монтажа на покриви много лесно. Те се нанасят едностранно върху стъклото и подобно на фиброоптиката провеждат светлината, попаднала върху тях до краищата,където са монтирани соларните клетки, които я конвертират в електроенергия. Степента на концентрация зависи от съотношението на площта на стъклото и площта на соларните клетки в краищата му.